آبیاری مزارع و باغات، یکی از دغدغه­‌های مهم باغداران و کشاورزان است. چراکه صرف وقت و هزینه زیادی می­طلبد. اما آبیاری در کشاورزی صرفا دغدغه کشاورزان نیست و در حوزه کلان اداره کشور نیز، حائز اهمیت است. زیرا کشاورزی با آبیاری به شیوه سنتی، بیشترین سهم از مصرف و هدررفت آب را در کشور دارد. از این رو وزارت جهاد کشاورزی سال‌ها است که طی طرحی ملی و بلند مدت، در صدد تغییر شیوه‌­ی آبیاری سنتی و گسترش سامانه‌­های مدرن آبیاری، در سطح کشور است و بر این اساس تسهیلاتی برای باغداران و کشاورزان، در نظر گرفته شده است.

شما فکر می­کنید چه نوع وام کشاورزی به این کار تعلق خواهد گرفت؟ همراهمان باشید تا در این یادداشت شرح تسهیلات و نحوه اخذ آن را برایتان بگوییم.

پیشنهاد ویژه آبان کالا: برای آبیاری قطره ای به چه تجهیزاتی نیاز دارم؟

آیا تغییر شیوه آبیاری سنتی به هزینه وام کشاورزی می­ارزد؟

استفاده از شیوه­‌های نوین آبیاری­ مانند آبیاری تحت فشار، قطره‌­ای و بارانی، طبق پژوهش‌­ها و برآوردهای انجام شده سبب می­شود که نه تنها در مصرف آب صرف جویی شود؛ بلکه در مصرف کود، سم و حتی بذر نیز 30 درصد صرف جویی در پی خواهد داشت. مصرف انرژی را نیز 25 درصد کاهش می­دهد. این درحالی است که برآوردها از اراضی تحت پوشش این نوع از  آبیاری، نشان دهنده افزایش 30 درصدی تولید محصولات کشاورزی است.

 همچنین تغییر به این نحوه از آبیاری، هزینه‌­های تولید را برای کشاورزان بین 50 تا 65 درصد کاهش می­دهد که سبب افزایش حاشیه سود خواهد شد. توزیع یکنواخت آب در مزرعه و باغ، افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی، جلوگیری از سله بستن خاک – سخت و خشک شدن زمین پس از آبیاری – و سهولت در انجام عملیات زراعی – عدم نیاز به زهکشی و ایجاد نهرهای خاکی – از دیگر مزایای سامانه­‌های نوین آبیاری است.

درنتیجه اگر باغ یا زمین کشاورزی دارید، حتما برای تغییر شیوه آبیاری سنتی، اقدام کنید. شما می­توانید از وام کشاورزی و سایر تسهیلات نیز کمک بگیرید.

بیشتر بخوانید: تاثیر تغییر روش آبیاری از سنتی به قطره ای بر درختان کهن سال!

انواع وام کشاورزی و تسهیلات مربوطه

بانک کشاورزی تنها بانک مخصوص به بخش کشاورزی است و تسهیلات و وام‌­های متنوعی در این خصوص دارد. این وام­‌ها برای تامین نیازهای اعتباری تولیدکنندگان بخش کشاورزی، صنایع غذایی، خدمات بخش کشاورزی و … است.

وام کشاورزی و تسهیلات اختصاص داده شده به این حوزه با توجه به مواردی که وام در آن مصرف می­شود به سه بخش تقسیم می­گردد که در زیر اشاره می­شود.

  1. سرمایه گذاری ثابت: وام و تسهیلات اعطایی در این بخش به امور اساسی، عملیات زیربنایی و خرید کالاهای سرمایه­‌ای برای امور کشاورزی، باغداری و … تعلق می­گیرد. مدت زمان بازپرداخت، بر اساس بازدهی فعالیتهای مرتبط است اما حداکثر مدت بازپرداخت این تسهیلات، 10 سال در نظر گرفته شده است.
  2. سرمایه در گردش: این تسهیلات با هدف تامین سرمایه­ در گردش یک واحد کشاورزی، باغداری و یا دامداری به جهت بهره­‌برداری اقتصادی و در قالب فعالیت­هایی که مرتبط باشد، به متقاضی تسهیلات، داده می­شود. بازپرداخت این وام حداکثر 4 سال منظور شده است.
  3. هزینه‌­های عملیاتی (هزینه­‌های جاری): وام در این بخش به منظور تامین بخشی از سرمایه در گردش و هزینه‌­های جاری واحدهای مذکور برای یک دوره بهره‌­برداری و صرفا برای مدت یک سال پرداخت می­گردد.

همانطور که مشخص است از میان این سه دسته، این وام بخشِ «سرمایه­‌گذاری ثابت» است که می­تواند محل تامین مالی شما به صورت وام، برای تجهیزات آبیاری نوین باشد؛ زیرا این تجهیزات از امور اساسی و مرتبط با عملیات زیربنایی در بخش کشاورزی، محسوب می­شود.

انواه لوله پلی اتیلن

مدارک مورد نیاز برای وام کشاورزی

مدارک مورد نیاز برای درخواست وام کشاورزی، از این قرار است:

  • مدارک شناسایی متقاضی
  • مدارک مربوط به محل اجرای طرح
  • مدارک مربوط به متعهد و وثیقه
  • مجوزهای مربوط به هر نوع فعالیت بر حسب مورد، از مراجع قانونی ذی­‌صلاح
  • و برای اجراي آبياري تحت فشار؛ ارائه تاييديه از مركز توسعه آبياري تحت فشار در مورد شركت‌هاي مجري

تسهیلات بلاعوض یا وام کشاورزی؟

در ابتدای یادداشت از طرح ملی وزارت جهاد کشاورزی برای تغییر نحوه آبیاری سنتی به روش­های مدرن آبیاری، اشاره کردیم. از آنجا که وزارت جهاد کشاورزی، برنامه­‌های راهبردی خود را در جهت افزایش بهره­وری از تولید پایدار محصولات کشاورزی اختصاص داده است، از سال 94 با هدف توسعه آبیاری موضعی و قطره­ای، طرح ملی سامانه‌­های نوین آبیاری را به دلیل صرفه جویی در منابع آب و کاهش صرف انرژی، آغاز کرد.

بر اساس این طرح که همکاری مشترکی میان وزارت جهاد کشاورزی و وزارت ارتباطات است، دولت بودجه­ای را از محل صندوق توسعه ملی و نیز دیگر محل­‌های تامین اعتبار، برای کمک­‌های بلاعوض به کشاورزان و باغداران اختصاص داده است تا مزارع و باغات خود را به سامانه­‌های نوین آبیاری مجهز نمایند. این همکاری به جهت هوشمندسازی سامان‌ه­های نوین آبیاری است که پیش از اقدام برای تغییر نحوه آبیاری، لازم است درباره آن و انواع دیگر سامانه­‌های مدرن، تحقیق کنید.

خرید قطره چکان

میزان تسهیلات بلاعوض برای سامانه‌­های نوین آبیاری

در سال 97، تجهیز هر هکتار به طور میانگین، 15 میلیون تومان هزینه در پی داشت که در حدود 10 میلیون تومان آن از سوی جهاد کشاورزی به صورت بلاعوض پرداخت می­شد. البته مبلغ پرداختی با توجه به نوع سامانه انتخابی متفاوت است و بیشترین کمک بلاعوض به سامانه آبیاری قطر‌‌‌ه‌­ای صورت می­گیرد. به طور کلی وزارت جهاد کشاورزی حدود 85 درصد از هزینه­‌های تجهیز مزارع و باغات به سامانه‌­های نوین آبیاری را پرداخت می­کند و تنها 15 درصد آن بر عهده­‌ی صاحبان باغات و مزارع است.

شرایط و نحوه اخذ تسهیلات بلاعوض

هیچ محدودیتی برای دریافت این تسهیلات وجود ندارد و کشاورزان خرده مالک نیز می­توانند با تجمیع اراضی خود با وسعت حداقل 10 هکتار که در پایاب یک منبع آب واقع شده است، اقدام به دریافت تسهیلات بلاعوض کنند.

تنها نیاز است با ارائه درخواست کتبی و مشخص نمودن میزان سهم آب با تایید شورای اسلامی محل، پروانه معتبر بهره‌­برداری از منابع آبی و سند مالکیت زمین، به سازمان نظام مهندسی کشاورزی شهرستان خود، مراجعه کرده و تشکیل پرونده دهند.

درنتیجه کشاورزان و باغداران می­توانند 85 درصد از هزینه‌­های تجهیز مزارع و باغات خود به سامانه‌­های نوین آبیاری را به طور بلاعوض از بانکهای عامل بانک کشاورزی دریافت کنند و 15 درصد باقی مانده را نیز از وام­ کشاورزی سرمایه‌­گذاری ثابت، استفاده کنند که البته نیازمند توجیه کردن بانک برای صرفه اقتصادی آن است.